Дървен материал от www.emsien3.com

The best bookmaker bet365

The best bookmaker bet365

Menu
RSS

UNIQA Online-AKCIJA IO webbaner 728x90px

Hoće li povjerioci otpisati 60% Agrokorovog duga?

Ruski bankari vjeruju da će im Agrokor vratiti više od polovine duga, dok hrvatski ekonomista Damir Novotny upozorava da će svi kreditori morati da se pripreme na najmanje 60% otpisa. Slovenački dobavljači Agrokora još računaju na isplatu u potpunosti.

U ponedjeljak, 11. septembra 2017, je istekao rok za povjerioce da prijave svoja potraživanja Agrokoru i svih 77 povezanih kompanija. Sada počinje period od 60 dana u kojem će posebna uprava pod vođstvom Ante Ramljaka pripremiti popis potraživanja, iz kojeg će biti jasno kome se sve duguje i koliko li je ukupna vrijednost duga hrvatske grupe.

Prije nešto više od četiri mjeseca, kada je preuzeo kormilo Agrokora, Ramljak je rekao da ta kompanija duguje 40,4 mlrd kuna (5,4 mlrd EUR). S obzirom na to da podaci kompanije o poslovanju još nisu revidirani, očekuje se da će dug biti viši za nekoliko stotina miliona eura. Rezultati Agrokorove revizije trebalo bi da se objave u narednim nedjeljama.

Ruska državna banka VTB, koji je pored Sberbanke jedan od najvećih kreditora Agrokora, navela je da računa na plaćanje malo više od polovine duga. Nasuprot tome, ekonomski analitičar Damir Novotny upozorava sve povjerioce da se pripreme za najmanje 60% "šišanja".

Istovremeno, u mjesečnom izvještaju o Agrokoru Ministarstva gospodarstva Hrvatske objavljeno je da je pravna bitka koje je već viđena u Sloveniji i Srbiji oko imovine Agrokora povedena i u Bosni i Hercegovini.

Vanredna uprava je podnijela zahtjev za priznanje postupka vanredne uprave u Bosni i Hercegovini kojeg je osporio Sberbank. Vanredna uprava očekuje dostavu prigovora Sberbanke te će preduzeti korake za osporavanje tih prigovora, navodi se u dokumentu.

Dodaje se i da postoje saznanja da su određena društva iz Sberbank grupe pokrenula daljnje postupke u Srbiji kao i u Bosni i Hercegovini.

- Vanrednoj upravi do sada je dostavljen manji dio relevantnih pismena, a kako dolazi do dostave poduzimaju se potrebni koraci - dodaje se.(Indikator)

na vrh

Sample 1a

 

abfbih od
abrs cbbih