Дървен материал от www.emsien3.com

The best bookmaker bet365

The best bookmaker bet365

Menu
RSS

UNIQA Online-AKCIJA IO webbaner 728x90px

U fokusu

Jeftina radna snaga u BiH mamac za strance

Jeftina radna snaga i dobar poslovni potencijal glavni su mamac za strance koji se masovno odlučuju za pokretanje biznisa u Srpskoj, gdje je samo za dvije godine otvoreno gotovo 200 firmi čiji vlasnici nisu iz ove zemlje.

Najviše preduzeća čiji su osnivači stranci otvoreno je u Banjaluci, Gradišci i Bijeljini, dok ih ni u ostalim lokalnim zajednicama ne manjka. Stranci investitori koji su šansu za uspješno poslovanje prepoznali u Srpskoj najčešće dolaze iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Italije i Austrije.
Oni su uglavnom u RS osnivali društva sa ograničenom odgovornošću, čime su otvorena brojna radna mjesta.
Osim toga, veliki broj ljudi zaposlen je kod stranaca i u trgovinama na veliko koje se bave drvopreradom, građevinskim materijalima i sanitarnom opremom. Nisu manjkale ni inženjerske i druge djelatnosti, a koje su u RS pokrenuli stranci.
Prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) strani državljani su lani u RS otvorili 91 firmu, što je za 12,34% više nego godinu ranije. Kako je objasnila direktor APIF-a Jelena Ćetković, razlog ovog masovnog otvaranja firmi je, između ostalog, jeftinija radna snaga u odnosu na okruženje. Prema njenim riječima, zainteresovani stranci prvo pitaju kolika je u RS najniža plata.
- Osim toga, ovom trendu doprinijelo je u uvođenje olakšica, odnosno smanjenje osnivačkog kapitala sa 2.000 KM na marku, zatim smanjenje broja procedura sa 11 na pet, kao i dana čekanja za registraciju firme, uz to, sve na jednom mjestu - rekla je Ćetković, dodajući da je to mnogo uticalo i na povećanje broja firmi domaćih osnivača.
Ekonomski analitičar Zoran Pavlović istakao je da je otvaranje stranih firmi veoma dobar korak za RS, ali da se postavlja pitanje šta su te firme zaista uradile.
- U RS ima mnogo stvarnih mogućnosti. S jedne strane, stranci dolaze ovdje kao osnivači kćerki firmi, kao što je preduzeće u Kotor Varošu koje se bavi metalskim sektorom. Ona, praktično, radi sve za firmu u Italiji - rekao je Pavlović.
Dodao je da su u RS, iako je visok nivo obaveza po osnovu isplaćenih ličnih dohodaka, radnici vrijedni i relativno "jeftini".
- S druge strane, stranci su svjesni da će kod nas uspjeti, jer znaju da naš pravni i poreski sistem nije strog - kazao je Pavlović.
Registar
U sudski registar stranci mogu biti registrovani kao direktori svojih preduzeća u BiH samo ukoliko imaju rješenje o odobrenom privremenom boravku i potvrdu o prijavi rada. Da bi neki stranac bio direktor svog preduzeća u BiH, prije tri godine je morao imati, između ostalog, i radnu dozvolu, što je mnoge odbijalo, zbog čega je i došlo do izmjene i dopune Zakona o strancima.(eKapija)
na vrh

Finansije

Sample 1a

 

Biznis

Otvoren tržni centar Belamionix u Gračanici vrijedan 8 mil KM

22-11-2017Investicije

Otvoren tržni centar Belamionix u Gračanici vrijedan 8 mil KM

U Gračanici je u subotu (18. novembra 2017. godine) otvoren tržni centar Belamionix u koji je uloženo 8 mil KM i zaposleno 90 radnika, saopšteno je na sajtu Opštine Gračanica.  Direktor...

Austrijski investitori spremni finansirati nove investicije u Laktašima

22-11-2017Investicije

Austrijski investitori spremni finansirati nove investicije u Laktašima

Austrijski investitori spremni su u Laktašima investirati u projekte proizvodnje struje spaljivanjem otpada i grijanja pomoću geotermalnih voda.   To je rezultat nedavno potpisanih memoranduma o saradnji između Opštine Laktaši i Evropske...

  • Lifestyle
  • SciTech
Sarajevo "najzeleniji" glavni grad u Evropi

Sarajevo "najze…

Sarajevo je "najzeleniji" glavni grad u Evropi, po...

Švajcarci spremni plaćati ljudima da žive u ovom selu

Švajcarci spremni pl…

Stanovnici švajcarskog sela Albinena, u kantonu Va...

Sarajevo Holiday Market od 6. decembra do 13. januara 2018. u parku Hastahana

Sarajevo Holiday Mar…

Počele su pripreme za zimski Sarajevo Holiday Mark...

Evropska agencija za lijekove seli u Amsterdam

Evropska agencija za…

Beč se pozicionirao kao grad visoke privredne komp...

Znate li šta je ringxiety?

Znate li šta je ring…

Mnogi korisnici mobilnih telefona često, kako bi b...

Otkriven 17 godina star bezbjednosni propust u MS Office

Otkriven 17 godina s…

Čak 17 godina bilo je potrebno da stručnjaci za ra...

Evo zašto noću treba isključivati Wi-Fi

Evo zašto noću treba…

Ako ste se zapitali da li vaši uređaji treba da bu...

Twitter zvanično udvostručuje broj karaktera

Twitter zvanično udv…

Twitter je u septembru nekim korisnicima povećao b...

abfbih od
abrs cbbih