Дървен материал от www.emsien3.com

The best bookmaker bet365

The best bookmaker bet365

Menu
RSS

UNIQA Online-AKCIJA IO webbaner 728x90px

O nama

Magazin Banke i Biznis u BiH se bavi finasijama, kapitalom, štednjom, bankama, berzom novca i papira od vrijednosti, carinama, porezima, osiguranjem...u najširem smislu, svime vezanim za finansijski sektor, privredu i ekonomiju. Osnovane su kao magazin Banke u BiH 1998. godine, da bi riječ „biznis" u imenu bila dodana 2012. godine, cijeneći potrebu cjelovitog posmatranja bh. ekonomskog prostora i neraskidivost bankarstva i prvrede.
Nulti broj svjetlo dana ugledao je u decembru 1997. godine kada je ponuđena nekompletna, ali do tada jedina lista banaka u BiH – 52 banke u Federaciji BiH (izvor Agencija za bankarstvo FBiH) i osam u Republici Srpskoj (riječ je bilo o podacima dobijenim dobrovoljnom anketom). Tada je na čelu Centralne banke BiH stranac, tek se govori o formiranju Udruženja banaka BiH, a mikrokreditni sektor je u povoju. Vremenom ekonomsko - poslovno okruženje i tržišne zakonitosti, ali i propisi i zakoni, smanjuju broj banaka, okrupnjavaju se, ulazi strani kapital, „gube" se stare i nastaju nove banke, a Magazin sve to prati informacijom, vijestima, intervjuima, kometarima i, najvažnije, stručnim prilozima eksperata.
Interesovanje se širi na osiguravajuća društva, leasing kompanije, berzu...opet sve i samo ono u okviru finansija. To je vrijeme kada se sporo ali uporno gradi bankarski sektor, konvertibilna marka dobija međunarodnu oznaku „bam", a KM je u opticaju na teritoriji cijele BiH od sredine juna 1998. godine.
Magazin, prvih nekoliko godina dvomjesečnik, 2002. postaje mjesečnik i nosilac renomirane i jedine manifestacije koja nagrađuje rad banaka u sedam kategorija „Zlatni BAM", pokrenute upravo te godine. Kako god, dinamična bh. finansijska kretanja nisu mogla bez nas – bilo je važno pročitati u magazinu Banke u BiH. Autori su tražili primjerke Magazina da ih uvrste u stručne reference, studenti vezani za ovu problematiku rado su čitali napisano i objavljeno – informacija više za uspjeh pri polaganju nimalo lakih ispita.
Banke u BiH prve objavljuju vijest o osnivanju Udruženja banaka BiH, promociji prve domaće kartice, nepopularne vijesti o stečajima i likvidacijama banaka, ali i osnivanju novih, spajanjima i integracijama, privatizacijskim i poslovnim fondovima, porastu međunarodnog rejtinga.
Bez nas nisu mogli ni Komisija za vrijednosne papire, Registar vrijednosnih papira, Agencija za osiguranje depozita, entitetske bankarske agencije, asocijacije osiguravatelja, leasing kompanije, PIF-ovi, ali ni privredne komore, pa ni firme, sve one koje su željele biti u toku i kvalifikovano planirati svoju budućnost.
Nabrojati sve finansijske domaće i strane stručnjake i bankare koji su bili dio historije Banke u BiH nije moguće, kao ni sve one koji su učestvovali u rastu i razvoju ovog magazina.
Magazin je postao meritoran odraz bankarsko-finasijskih kretanja u zemlji. Tako danas ono što je napisano u Bankama u BiH ima težinu analize, odraz stvarnog stanja, viziju budućih kretanja.
Kako je okvir „tokova novca" postao preuzak, od 2012. godine obuhvata se i segment biznisa, na drugačiji, cjelovitiji i sadržajniji način, ali opet u uskoj vezi sa bankama, jer je neodvojiv od finansijskog sektora, te ekonomije kao sveobuhvatna slika kretanja u privredi Bosne i Hercegovine.
Kada smo krenuli bili smo sigurni da za to postoji razlog u novim tržišno-proizvodnim, imovinsko-pravnim i finansijsko-poslovnim kretanjima. I nismo se prevarili, što dokazuju i godine iza nas, ali i sve ono novo i dobro što smo pokrenuli. Sada smo nezaobilazan ili bolje reći ravnopravan učesnik u finansijskoj stvarnosti BiH, neko na čiju se vijest čeka, na komentar reaguje, čije se informacije koriste.
Banke i Biznis u BiH se štampaju u tiražu od blizu 1.000 primjeraka, a skoro cjelokupni tiraž se distribuira kroz sistem pretplate (oko 97 posto). Jedan broj naših čitalaca pretplaćen je na elektronsko PDF izdanje.
Redakcija je 2015. godine pokrenula i portal www.bih.banke-biznis.com na kojem svakodnevno plasira informacije iz finansijskog sektora kao i mnogobrojne tekstove i intervjue s glavnim akterima bankarsko-finansijskog, odnosno ekonomskog sektora u BiH i regiji.

na vrh

Sample 1a

 

abfbih od
abrs cbbih