Дървен материал от www.emsien3.com

The best bookmaker bet365

The best bookmaker bet365

Menu
RSS

UNIQA Online-AKCIJA IO webbaner 728x90px

SOFTIĆ: Kamate u BiH neće rasti

Dok je na snazi politika negativnih kamatnih stopa u eurozoni, ne treba očekivati rast kamatnih stopa u BiH, potvrdio je u izjavi za Dnevni avaz Senad Softić, guverner Centralne banke BiH.

Softić je pojasnio da se u BiH od 2012. godine bilježi trend pada prosječnih nominalnih kamatnih stopa, ali to hoće li kamatne stope u BiH i dalje padati i kojim intenzitetom, ovisi o nekoliko faktora.
Guverner tvrdi da je prvi, svakako, domaća potražnja za kreditima, pogotovo od klijenata s dobrim kreditnim rejtingom.
- Drugi bitan faktor je poslovna politika grupacija iz kojih dolaze banke, aktive u BiH i makroekonomski trendovi i rizici u drugim zemljama u kojima je grupacija prisutna. Treći faktor je suvereni rejting zemlje. Konačno, tu su i inflatorna kretanja. Imajući u vidu sve navedeno te makroekonomski kontekst u BiH i okruženju, u kratkom roku ne očekujemo znatno smanjenje nominalnih kamatnih stopa na kredite, ali je malo vjerovatan i njihov rast - rekao je Softić.
Ocijenio je da postoji znatna disperzija u kamatnim stopama među bankama, ali i među klijentima jedne banke, koja ovisi o kreditnom rejtingu samih klijenata.
- U aprilu je prosječna kamatna stopa na kredite stanovništvu, bez obzira na ročnost i valutu denominacije, iznosila 6,58%. Prosječna kamatna stopa na kredite preduzećima iznosila je 4,44%. Što se tiče kamatnih stopa na depozite, također ne očekujemo znatna odstupanja od dosadašnjih trendova u 2017. - smatra Softić.
Banke se, tvrdi on, zbog procesa razduživanja sve više oslanjaju na domaće izvore finansiranja, a zbog niskog životnog standarda i raspoloživog dohotka, ni štednja građana nije znatna.
- Prema tome, dok ne ojača domaća potražnja za kreditima, koja je, opet, uslovljena jačom kreditnom aktivnošću, ne očekujemo znatan rast kamatnih stopa na štedne depozite domaćih sektora - tvrdi Softić.(eKapija)
na vrh

Sample 1a

 

abfbih od
abrs cbbih